Gemeentelijke derby tussen OWIOS en VSCO '61 levert gemengde gevoelens op voor beide clubs.

21-04-2024

De gemeentelijke derby tussen OWIOS en VSCO ’61 eindigde in een 1-1 gelijkspel. Beide ploegen zullen hier met gemengde gevoelens op terugkijken, aangezien de concurrenten ook allemaal gelijk speelden. Waar OWIOS in de twee voorgaande wedstrijden niet werd afgestraft om het duel eerder te beslissen, kwam VSCO ’61 wel langszij. In de slotfase, toen de derby eindelijk ontbrandde, hadden zowel OWIOS als VSCO ’61 nog kunnen winnen.

Bij OWIOS stond de ervaren Herold Ponstein weer onder de lat. Arjan Wittingen raakte geblesseerd tijdens de training en is tot het einde van het seizoen afwezig. De eerste helft was volledig voor OWIOS, dat steeds de vrije man op het middenveld kon vinden. Al vroeg in de wedstrijd moest doelman Django van der Landen een voorzet bij de eerste paal van Cornell Balk met moeite onderscheppen. Na een half uur kreeg Florian Jonker een kans om OWIOS op voorsprong te zetten, nadat hij vrij was gezet voor de keeper door een bal van VSCO ’61 die net buiten het strafschopgebied werd onderschept. Echter, een slechte aanname gaf doelman Django van der Landen de kans om zich voor de bal te werpen. Beiden raakten hierbij geblesseerd. Even later kwam Mike van ’t Oever via een individuele actie het strafschopgebied binnen, maar zijn schot met links ging naast. Vlak voor rust kwam OWIOS verdiend op voorsprong. Een mooie aanval over de rechterkant werd teruggelegd op Florian Jonker, die met een droge knal OWIOS op een 1-0 voorsprong zette. Dit bleek ook zijn laatste wapenfeit te zijn, aangezien hij na de botsing met doelman Van der Landen niet verder kon. De ingevallen Jasper Schut testte kort daarna nog de keeperskwaliteiten van Van der Landen. In blessuretijd kreeg VSCO ’61 zijn eerste kans, maar van dichtbij werd er over geschoten.

In de tweede helft was de wedstrijd meer in evenwicht en had OWIOS minder de overhand. OWIOS raakte te veel betrokken bij de duels in plaats van zich er, net als in de eerste helft, onderuit te voetballen. In die duels beging OWIOS enkele overtredingen, wat resulteerde in verschillende vrije trappen voor VSCO ’61. Deze standaardsituaties waren gevaarlijk, maar OWIOS kreeg nog steeds de betere mogelijkheden. Een vrije trap van Jasper Schut werd met moeite uit de hoek gehaald door Django van der Landen. Een halve omhaal van Corné Hamelink had te weinig kracht om gevaarlijk te worden en een kopbal van Robin Hop ging ruim over. Na ruim een uur kreeg OWIOS de deksel op de neus toen Hans van Renselaar een vrije trap in de doelmond werkte tijdens een mêlee van spelers.

In het laatste kwartier ontbrandde de derby pas echt en ontstonden er kansen aan beide zijden. Een voorzet van Cornell Balk bleef liggen voor de lijn, maar voordat de aanvallers van OWIOS erbij konden, ruimde de verdediging van VSCO ’61 het leer weg. Even later werd een afstandsschot van VSCO ’61 geblokt door de spelers van OWIOS. In de tegenaanval verraste Cornell Balk bijna in de korte hoek. Simpel balverlies van OWIOS toen iedereen voorwaarts was, leidde tot een gevaarlijke counter van VSCO ’61. Deze werd perfect uitgespeeld, maar gelukkig stond Herold Ponstein op zijn post en voorkwam hij in een 1-tegen-1 situatie de treffer. De daaropvolgende gevaarlijke corner ging langs iedereen heen en verdween voor het doel over de achterlijn. De slotfase was weer voor OWIOS. Een vrije trap van Jasper Schut belandde via een stuit op de lat. In de absolute slotseconden slaagde OWIOS er niet in de bal over de doellijn te krijgen na twee inzetten in een scrimmage. Direct hierna floot de goed leidende, jonge scheidsrechter Kuipers voor het einde van de wedstrijd. Met een gelijkspel schieten beide ploegen relatief weinig op. Bij een overwinning hadden zowel OWIOS als VSCO ’61 een mooie slag kunnen slaan, gezien ook de concurrenten gelijkspeelden.